Ogrevanje zadnjega stekla
Filipe, 10 jan 2022, 23:35

Živjo,

vprašal bi glede omenjene zadeve in sicer kako je v primeru da je zadeva neprestano prižgana, saj je zadnjih par mesecev res nepogrešljiva predvsem zjutraj in zvečer, v zadnjih dneh pa res celi dan. Ker se res veliko vozim naokoli in imam zadevo jasno stalno prižgano mi nekateri pravijo da je to res nepotrebno oziroma nepriporočljivo čes da je zadeva ogromen porabnik in da s tem praznim akumulator in obremenjujem akumulator. Mar je to res?
Danes sem se recimo peljal na relaciji Ljubljana-Maribor in zadeva je odlično opravljala svoje delo, saj bi imel res zarošeno zadnje steklo in ogledala, da o tem kako pride zadeva prav ko nas je več v vozilu.

Kakšna so kaj vaša priporočila in izkušnje?

Hvala za pomoč in nasvete

Re: Ogrevanje zadnjega stekla
Andrei, 11 jan 2022, 14:11

Po moje je nepotrebno, načeloma se tudi samodejno izklopi. Če se ti ves čas rosi, je morda težava v zračenju kabine, pozimi pa proti rosenju odlično pomaga klimatska naprava, saj razvlažuje zrak. Glede porabe bi rekel, da je ogrevanje zadnjega stekla razmeroma velik potrošnik, nisem pa nikoli zasledil dejanskega podatka o tem.

Re: Ogrevanje zadnjega stekla
Filipe, 14 mar 2022, 22:53

Hvala na omenjenem odgovoru oziroma obrazložitvi.
Sem očistil zračnike in dopolnil plin v klimatski napravi, zadeva se ne rosi več prekomerno.
Žal nimam avtomatskega izklapljanja omenjenega grelca, je pa res da ga ugasnem ob ugašanju oziroma ustavitvi vozila ter ne štartam z omenjenim oziroma zadevo vklopim tako kot luči cca. 10-20s po zagonu da ne obremenjujem štarterja in akumulatorja. Med vožnjo se pa jasno zadeva polni in ne vidim težav. Jasno občasno prižgem tudi klimo, ampak to le ko temperatura motorja preseže malo čez 50*C ker takrat začne šele zares delovati.
Drugače pa tudi redno prezračim kabino tako da je čim manj vlage notri ter imam ločene tepihe za leto in zimo.
Omenjeno gretje oziroma odroševanje stekla pa mi je prišlo v teh dneh zelo prav ko se nas je peljalo več v vozilu (5) saj se le-to zarosi zaradi dihanja in ostalega povezanega s tem tako da sem omenjeno kombiniral tudi s klimatsko napravo in zadeva je sproti odroševala in stekla in ogledala ob primerni temperaturi.
Prav pa pride tudi ko se na zadnjem steklu in ogledalih nabere ivje in ostala svinjarija katero zelo dobro odstrani, ampak drugače jo pa temeljito odstranim ob prvem pranju.
zelo koristna, sploh ko gre za precejšnje nihanje vlage in temperaturne spremembe ter ko ob koncu tedna pelješ cunje na pranje na poti domov ;)